Thursday 26 August 2010

Words lie

Ţi-am zis să nu uiţi, dar ai uitat, la fel ca data trecută. Mă ȋntrebi dacă sunt ok, eu iţi zic că da şi tu chiar mă crezi. Ai uitat ȋntr-adevăr sau pur şi simplu nu ţi-a păsat de la ȋnceput?

Spunem atâtea lucruri, pentru unii importante, pentru alţii doar cuvinte fără sens. Cuvintele te fac să zâmbeşti, te fac să plângi, te fac să visezi... Ne hrănim din cuvinte care sunt spuse doar ȋntr-o doară; am devenit nepăsători faţă de ceilalţi, faţă de noi ȋnşine! De multe ori, atunci când o frază spusă de cineva drag ne face să zâmbim, ne face fericiţi, cu toate că ştim că nu este, de fapt, adevărul, ne minţim spunându-ne că aşa este. Şi aşa am ajuns să le spunem oamenilor ceea ce vor să audă! Poate că e mai bine aşa, poate ȋn acest fel, evităm polemicile ce pot deriva dintr-un singur cuvânt adevărat. Ipocrizia e la modă. Iar noi, urmăm ca roboţii o lume plină de minciuni. Nu mai ştim când cineva spune ceva doar pentru că ştie că aşa ne va intra ȋn graţii sau e chiar adevărat. Atunci când ȋntrebăm ceva şi parcă celălalt ȋşi ascunde privirea ba aranjându-şi bretonul, sau ştergându-şi ochelarii de praf, oricine ar trebui să-şi dea seama că minte, dar noi punem un zâmbet fals şi auzim "adevărul" ce ni-l spun ceilalţi.

De data asta să nu uiţi, da? Promit că nu voi mai uita... Şi revenim la zâmbetele false de fericire până data viitoare...

Sursă foto: http://bogx.deviantart.com/

4 comments:

  1. Cand vorbeam cu L. pe mess seara, a ajuns ea la concluzia ca spuneam prea multe "cuvinte goale". Si de cate ori conversatia ajungea intr-un punct mort, eu ziceam un "ma rog", "in fine", "mda", "whatever", "oricum", ca sa sparg linistea... (cateodata chiar mai multe la rand, fara sa-mi dau seama). Doamne, ce se mai enerva! :))

    So totusi, ceva nu era in regula fara "cuvintele alea goale", de umplutura. Nu ma simteam bine cand stiam ca mingea e la mine in teren si nu am cu ce sa o dau mai departe.

    Si desigur... mai sunt si cei care se ofenseaza daca nu faci tot ritualul social de a gasi fraze "de obraz" si de a le oferi pe tava. Cred ca tii minte cazul "eu nu mai vreau sa vorbesc cu lista asta de oameni ca nu m-au sunat sa-mi spuna <>".

    ReplyDelete
  2. Nu ma refer la cuvintele care sparg tacerea, care ne "salveaza" de o situatie jenanta, ci de cele care ar putea avea o semnificatie, dar nu au, cele pe care oamenii le spun doar pentru a te face sa te simti mai bine cand, de fapt, pentru ei acele fraze, cuvinte nu reprezinta nimic, in schimb pentru "receptor" inseamna foarte mult.
    Ceea ce am vrut eu sa spun este ceea ce se intampla zi de zi "spune omului ce vrea sa auda", si repetand acelasi "gest" zilnic ne transforma in niste ipocriti fara ca noi sa realizam si totul devine doar un joc de cuvinte fara nicio semnificatie, ramanem indiferenti fata de sentimentele celorlalti si chiar fata si de propriile sentimente.

    ReplyDelete
  3. Yep. Ca acel "La multi ani" de care am zis mai sus, pe care fata asta vroia sa-l auda atat de tare dar care de fapt oricum nu insemna nimic - ca cel care o spunea nu o facea fiindca nu mai putea de dragul ei, ci fiindca vazuse data intr-un "birthday calendar" and he did what he had to do.

    "Arati minunat" (doamne, ce ti-ai facut la par?!?)

    "Ne e dor de dumneavoastra, teach!" (uitasem complet de dumneavoastra da' a zis mama ca nu e frumos sa nu va mai dau niciun semn de viata)

    etc etc etc.

    La astea te referi, nu?

    ReplyDelete
  4. Yep, exact genul asta de fraze.

    ReplyDelete